Als de première van zaterdag 4 oktober een voorbode is van de zes resterende voorstellingen van de Krottepoffers, staat de Nederweerter toneelliefhebbers nog veel moois te wachten. Na de flonkerende première volgen nog uitvoeringen op 10, 11, 17, 18, 24, 25 oktober, in de ‘eigen’ Pinnenhof. De ervaring leert dat het na een geslaagde première heel hard gaat met de kaartjes… dus ben er op tijd bij!

De klucht ‘Op Standj’ is een Krottepoffersbewerking van het bekende stuk ‘Drie is teveel’. Het stuk, geschreven in de jaren 50, speelt zich af in de jaren 30 van de vorige eeuw en trok volle zalen. Daar stonden de namen van de schrijvers, Jan en Johan Blaaser, garant voor. Knap dat de Krottepoffers de sfeer van de jaren ‘30 zo treffend weten neer te zetten. Het interieur, en de kleding van toen, pasten helemaal. Daar was aandacht aan besteed, en dat voel je als kijker.

Opvoorhand een klucht uitleggen is onbegonnen werk. Daarvoor zijn de intriges, misverstanden en verwarrende akkefietjes te talrijk. Dat moet je zien. Het stuk gaat over de advocatenfamilie Gravesande, die bezoek verwacht van de Amerikaanse familie Oldenbach. Deze, van oorsprong, Nederlandse familie heeft in de USA een fortuin vergaard. De familie Gravesande ziet de dollars al hangen en doet er alles aan om dochter Enny te koppelen aan de vrijgezelle zoon Fred van de Oldenbachs. Geweldig om te zien wat mensen bijeen fantaseren om hun ‘standj’ op te houden. En hoe herkenbaar! Maar helaas: met de personen, die dit tot een goed einde moeten brengen, gaat van alles mis. Zo valt de huisknecht van de trap, en stapelt het ongeluk zich op. De situatie wordt zo nijpend dat men aan Sjang, de stoker van de centrale verwarming (destijds nog een eervol beroep..!!) moet smeken om de zaak te redden. Een gelukkige keuze? Als u dat wilt weten komt u gezellig een avondje genieten in De Pinnenhof.

Regisseur Jan Vaes heeft met de grote Krottepoffersfamilie een geweldig schouwspel neergezet. Het klopte gewoon: op het toneel, maar ook daarachter. De voorstelling voelde als een warm bad. De verstaanbaarheid was prima en iedereen was tekstvast . Het mooie is ook dat er elke keer nieuwe talenten opstaan, die zich in alle rust kunnen ontwikkelen aan de hand van de ervaren krachten. De Krottepoffers kennen nauwelijks verloop. Het zou niet terecht zijn om namen te noemen van mensen die zaterdag het beste uit de verf kwamen. Het was echt teamwork: de hele cast zette een puike prestatie neer! 

Waren er dan helemaal geen minpuntjes? Jazeker! Een ‘klacht’ die je zaterdagavond regelmatig hoorde was: ‘Esj noow al aaf geloupe?
Duidelijke woorden die voor zich spreken…
‘Op Standj’ is de € 9.- entree meer dan waard. De Krottepoffers verdienen het!

Toneelliefhebbers, laat je de kans niet ontnemen. Nu kan het nog!

Jan Strick

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *