De dialect jongerenfilm PLAT! gaat maandag 13 februari 2017 in première in de Royal Servicebioscoop in Echt. In PLAT! speelt Zenash Schroijen, lid van onze vereniging en co-regisseuse van onze nieuwe familievoorstelling, mee. Ook spelen jongeren uit de rest van provincie Limburg mee. De film, geregisseerd door Natasja van Tilburg, beschrijft het fictieve verhaal van twee Limburgse scholen die zijn gefuseerd waardoor een nieuwe eindexamenklas is ontstaan. De jongeren uit deze klas maken zich op voor hun examen, maar moeten ook omgaan met allerlei zaken als pesten, tienerzwangerschap, drugs, naaktfilmpjes en zelfdoding.

“Ich vong ’t ’n fein ervaring, heb leuke minse lieëre kinne en hoop det we de boeëdschap inne serie hebbe waete over te bringe met z’n alle”, aldus Zenash Schroijen

VeldekeKids, het jongerenkanaal van Veldeke Limburg, heeft de film geïnitieerd. De opnamen hebben plaatsgevonden in 2016, het jaar waarin Veldeke haar 90-jarig bestaan vierde met het ‘Jaor van de Limburgse Dialekte’. Het Blariacumcollege in Blerick fungeerde als decor. De opnamen zijn gemonteerd tot een film en zullen in het voorjaar ook als serie worden uitgezonden. De film PLAT! zal te zien zijn in de Royal Servicebioscoop in Echt (14 februari), het Parkstad Limburg Theater in Heerlen (15 februari) en CityCinema in Venlo (14 en 15 februari).

De jongeren hebben zelf meegedacht over en meegeschreven aan de film. In de voorbereiding hebben zij aangegeven welke zaken in hun leven een rol spelen. Uit die gesprekken kwamen de thema’s naar voren die een plaats in de film hebben gekregen. Met name depressiviteit en zelfdoding hadden een grote impact op hun leven. Eén op de vijf jongeren, die meespelen in de film, was daarmee op school geconfronteerd. De verhaallijnen in de film zijn fictief en niet gebaseerd op concrete gebeurtenissen.

PLAT! laat ook de veelzijdigheid aan dialecten horen. Omdat jongeren uit de hele provincie Limburg meespelen, zijn de dialecten uit alle windstreken te horen. Katja Henz en Dwayne Horbach, die beiden meespelen in de film, hebben de titelsong PLAT! geschreven.

Via www.nederweert24.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *